SAFARI.cz

NA NÁVŠTĚVĚ U VINAŘE ŠAMPIONA

Stalo se již téměř tradicí přinášet v Travel profi informace o novinkách, které pro naše i zahraniční turisty připravují vinaři z okolí Mikulova. Vinařství Tanzberg Bavory, Vinařství Kovacs a Víno Marcinčák z Novosedel patří k těm, které svoje aktivity na poli cestovního ruchu myslí vážně a pro jejich rozvoj již mnohé dokázali a mnohé plánují. Dnes se zastavíme ve firmě Víno Marcinčák.
Reprezentativní prostory v Novosedlích, ubytování v motorestu na okraji Mikulova a škálu služeb pro individuální i organizované skupiny jsme popsali v průběhu času od loňského vinobraní několikrát a určitě se k nim ještě vrátíme. Produkci firmy Víno Marcinčák jste mnozí mohli okusit nejen přímo v místě, ale i na stáncích Travel profi na veletrzích cestovního ruchu v Brně i Praze a na regionálních výstavách v Hradci Králové, Olomouci nebo Ostravě.
Letošní podzim ve vinařské firmě Petra Marcinčáka bude stejně jako v minulých letech ve znamení sklizně, stáčení skvělého burčáku a péče o vzácnou surovinu, kterou budeme moci za několik měsíců ochutnat přeměněnou v lahodné víno.
Ale vraťme se ještě o pár dnů zpět. Náhoda tomu chtěla, že jsme se v provozech Vína Marcinčák setkali se vzácnými hosty. Majitele firmy ing. Petra Marcinčáka, coby šampiona soutěže konané v Paříži, přijeli 16. srpna navštívit prezident asociace sommeliérů Pařížské oblasti Jean-Michel Deluc a ředitel Českého centra v Paříži Michael Wellner-Pospíšil s manželkami.
Jean-Michel Deluc, významný obchodník s vínem a odborník na slovo vzatý, se přijel podívat do vinařství, kde se rodí vína, která se směle mohou rovnat s produkcí francouzskou, italskou nebo španělskou a která v Paříži opravdu nadchla. Se znatelným překvapením a nezastíraným zájmem sledoval výklad, jak se ve firmě Víno Marcinčák připravuje prostředí pro výrobu slámového vína. Upřímně jsme pak byli překvapeni i my, když jsme se dozvěděli, že technologický postup výroby slámového vína prezident francouzských sommeliérů vidí poprvé.
Pak se rozproudila diskuze na skutečně vysoké odborné úrovni, kterou jsme my, nepříliš poučení milovníci jihomoravských vín, stačili sledovat jen po omezenou dobu. O to více jsme si pak všichni rozuměli při ochutnávce vín Petra Marcinčáka. Počasí jako z katalogu cestovní kanceláře, příjemný stín pod obrovským slunečníkem, za zády vstup do chladného sklepa a na stole skleničky plné zdejšího slunce, voňavého vzduchu a dobré práce všech, kdo se o úrodu i produkci ve Vínu Marcinčák starají.
Dobrá zpráva pro české i zahraniční turisty přišla až téměř na konec naší návštěvy. Už letos na podzim budou moci cykloturisté brázdit cesty mezi některými vinicemi po zbrusu nové značené cyklostezce. Na to, v jakém aktuálním stavu je její realizace a kdy bude slavnostně otevřena, jsme se zeptali přímo majitele firmy Petra Marcinčáka: "Vinohradnicko-vinařská stezka "Stará hora Novosedly" je před dokončením a otevřeme ji na konci září. Na příští sezonu bude plně v provozu rozšířena ještě o geologickou naučnou stezku, kterou právě připravuji."
Oceněná vína firmy Víno Marcinčák:
- Slámové víno Ryzlink rýnský 2000 - absolutní vítěz hodnocení
- Ryzlink vlašský výběr z hroznů 2002 - bronzová medaile
- Zweigeltrebe 2000 - stříbrná medaile - jediná udělená
Výsledky soutěže pořádané francouzskou a českou asociací sommeliérů v Paříži 23. března t. r. mají vskutku vážnost, neboť o něm rozhodli odborníci na slovo vzatí: prezident soutěže Jean-Michel Deluc (Mistr sommeliér, bývalý dlouholetý hlavní sommeliér hotelu Ritz v Paříži, předseda Asociace sommeliérů Paříže a pařížského kraje), Dominique Laporte (Nejlepší sommeliér Francie - 2004) a Philippe Faure-Brac (Nejlepší sommeliér světa - 1992). Za Českou asociaci sommeliérů pak její prezident pan Martin Patyřík a sekretář pan Petr Vicena.