SAFARI.cz

Javier Solana [ Osobnost Evropské unie ]

Javier Solana (1942)
Španělský politik, bývalý generální tajemník NATO, v současné době představitel Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku (tzv. "Pan Evropa”), vnuk Salvadora de Madariagy, bývalého významného španělského demokratického politika a Evropana.
Solana absolvoval vysokoškolské studium fyziky a jako profesor v této oblasti potom přednášel na Madridské univerzitě. Do politiky vstoupil v roce 1964, kdy se stal členem Socialistické strany. O třináct let později, po pádu Frankova režimu, byl zvolen do španělského parlamentu a od této doby zastával řadu významných vládních funkcí: ministra kultury (1982-1988), tiskového mluvčího vlády (1985-1988), ministra školství a vědy (1988) a konečně i ministra zahraničních věcí (1992-1995). Právě zkušenosti a prestiž získané v tomto úřadě mu napomohly ke zvolení generálním tajemníkem NATO (1995).
Solana se nezapomenutelně zapsal do dějin Severoatlantické aliance. Byl totiž generálním tajemníkem, za jehož vedení došlo k historickému rozšíření NATO o tři středoevropské země (1999) a k podepsání společné charty NATO s Ruskem a Ukrajinou. Během jeho úřadování NATO vypracovalo novou strategickou doktrínu, která reagovala na změny v mezinárodních vztazích (zejména v Evropě) po roce 1989. V rámci změněné úlohy NATO se uskutečnily operace Aliance v bývalé Jugoslávii. NATO se angažovalo v mírových operacích v Bosně a Kosovu.
Široké mezinárodní uznání diplomatických schopností Solany, rozhodnost a jeho zkušenosti se zahraniční a bezpečnostní politikou ho nakonec přivedly v roce 1999 do funkce představitele Evropské unie pro zahraniční a bezpečnostní politiku, který má za úkol zastupovat EU v zahraničně politických vztazích a který má vypracovat jednotnou zahraniční politiku Unie. Solana se tak stal prvním evropským "ministrem” zahraničních věcí.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 13:10 hodin