SAFARI.cz

Třinec [ Město nebo obec ]

Město Třinec je významným průmyslovým a společenským centrem regionu, na jehož území sídlí jeden z největších hutních podniků v České republice. Město má přibližně 38 600 obyvatel.

Třinec, dnes významné průmyslové centrum České republiky, byl ještě v první polovině 19. století jednou z mnoha zemědělských obcí ve vlastnictví Těšínské komory, která spravovala na Těšínsku majetek Habsburků.

Třinec je obklopen půvabnými horami Moravskoslezských a Slezských Beskyd s vrcholy Javorový, Ostrý, Čantoryjí, s nadmořskou výškou pohybující se kolem 1000 m. Na vrch Javorový vede z místní části Oldřichovice sedačková lanová dráha s celoročním provozem. Na vrcholu je turistická chata s ubytováním, lyžařský areál se sněhovým dělem a lyžařskými vleky, slalomovým svahem i se sjezdovkou pro méně zkušené. Jsou zde stráně vhodné pro paragliding a pro létání na rogalu. V blízkém okolí města jsou hluboká malebná údolí lákající pěší turisty, cyklisty na horských kolech a v zimě lyžaře na sjezdových i na běžeckých lyžích.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km
DALŠÍ INFORMACE: http://www.trinecko.cz
Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 56, 15.11.2021 v 19:20 hodin