SAFARI.cz

Šumperský zámek [ Zámek ]

Šumperský zámek je veřejnosti znám spíše ve spojení s učilištěm " Zámeček ´´´. Jedná se přitom o původní hrad, který byl na přelomu 15. A 16. Století přestavěn na zámek. Petr ze Žerotína (zemřel 1530) si ho zvolil dokonce za rodové sídlo. Město zámek od Žerotínů koupilo v r. 1569 a objekt od té doby žel výrazně ztratil na své původní podobě. . Podíl na tom měli např. za třicetileté války Švédové, zhoubný požár v roce 1669, ale také nevhodné využití objektu - byl zde mj. měšťanský pivovar. Přes množství stavebních úprav je bývalý zámek cennou památkou, která je evidována ve státním seznamu.
Při stavebních úpravách se v přízemí západního křídla našel kamenný portál a dvě skvěle dochovaná raně renesanční okna. Jedná se o podobný typ kamenných oken, jež lze spatřit na pozdně gotických stavbách, kupříkladu (pravda v poněkud honosnějším provedení) na severním průčelí Vladislavského sálu Pražského hradu, které byly vytvořeny po roce 1490. Teprve důkladný výzkum snad ozřejmí, ze kteréhop období jsou okna šumperského zámku. Osobně se domnívám, že mohou být dokonce starší, než okna pražská. Soudím totiž, že jejich vznik souvisí s přestavbou, kterou na původním hradě prováděli Tunklové z Brníčka.Ti, jak známo,
4. června 1490 ve svém šumperském sídle hostili výkvět moravské šlechty a zástupce slezských stavů, aby se dohodla společná volba nového českého krále Vladislava Jagellonského. Okna byla osazena původně v prvním poschodí tohoto křídla a podle všeho osvětlovala rytířský sál, v němž se setkání pánů patrně odehrávalo.

V současné době je zámek nepřístupný a slouží jako SOŠ železniční, stavební a památkové péče a SOU.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Šumperský zámek
Bulharská
787 01 Šumperk
Česko (CZ)

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Zámek
AKTUALIZACE: Uživatel 491 (Archivní záznam) org. 49, 27.05.2008 v 09:46 hodin