SAFARI.cz

MUZEUM ZDEŇKA BURIANA - BOTANICKÁ ZAHRADA (ARBORET [ Turistická trasa ]

Štramberk, Arboretum
Délka trasy. 4,35 km, Čas: cca l hod. 30 min.

Tento okruh si můžeme projít opačným směrem, a to z Muzea Zdeňka Buriana po schodech v levém rohu Náměstí, přes areál hradu, Jaroňkovu ulici, kolem vršku Kocvínku na Bílou horu s rozhlednou, po Sluneční stezce dolů k soše Panny Marie a kolem Kamenárky, botanické zahrady (arboreta) přes Hraničky, Zauličí na Náměstí.
Pokud absolvujeme tuto cestu a vyjdeme u sochy Panny Marie, dáme se chodníkem kolem Kamenárky, která je pozůstatkem bývalého vápencového lomu. O tuto kouzelnou mikrorezervaci se starají ochránci přírody. Žijí zde chránění živočichové, rostou i vzácné a chráněné rostliny. Z rezervace odbočíme kolem plynové sondy na asfaltovou cestu. Po ní pokračujeme kolem botanické zahrady a plánované výstavby arboreta, nově budované přírodní atrakce v prostoru dolní Kamenárky, bývalého vápencového lomu. Předtím zde bylo fotbalové hřiště, nový sportovní areál fotbalových hřišť vyrostl na Bařinách, a vyčistěním návozů na podloží vznikla zajímavá přírodní lokalita. Na skalách rostou chráněné skalničky a jiné rostlinstvo typické pro vápenaté půdy. Byl úspěšně proveden transfer mokřadních rostlin a živočichů z prostoru lomu na Kotouči. Po levé straně je k vidění významná přírodní lokalita s vápencovou skálou - Váňův kámen a v pozadí město Kopřivnice.
Asfaltová cesta nás svede (doprava) na Hraničky, kde jsou zachované některé roubené domy z poloviny 19. století. Hraničky se napojují na ulici Zauličí, která nás dovede zpět na Náměstí.

UMÍSTĚNÍ

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Eva Torčíková (Beskydy-Valašsko, a.c.r.) org. 132, 12.10.2006 v 15:00 hodin